Duurzaamheid

Toplocatie voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bij de bouw van de nieuwe Pollepleats door Veenstra Bouw in 2010 is er getracht met zoveel mogelijk duurzaamheidsaspecten rekening te houden. Zo is er als isolatiemateriaal is er geen glaswol gebruikt, maar hoogwaardig damp open isolatiemateriaal op basis van cellulose (homatherm).


 

Zonnepanelen

De zuidkant van de bouwgebouwen van de Pollepleats (het boothuis, de suite en de keuken) ligt vol met zo’n 200 zonnepanelen. Dit valt bijna niet op, omdat er bij het ontwerp rekening mee is gehouden dat deze panelen volledig geïntegreerd zijn in het complex. Ongeveer driekwart van de energiebehoefte van de Pollepleats kan met de zonnepanelen worden gedekt.

Sinds zomer 2017 beschikt de Pollepleats over maar liefst 80 energieopslagaccu’s waarin we onze eigen zonne-energie kunnen opslaan. Zo kunnen we de stroom die op een zonnige dag opgewekt wordt, ‘s avonds en op donkere dagen gebruiken! Dit maakt dat de Pollepleats nog minder energie van buiten nodig heeft.


 

Regenwater en houtpellets

Toiletten doorspoelen doen we op de Pollepleats met regenwater, wat verzameld is in een groot ondergronds reservoir. Verwarming van het gehele complex gaat door middel van het stoken van houtpellets, dit is CO2 neutraal.


 

Fluisterboten

In het boothuis liggen naast zeilbootjes, kano’s en roeiboten, ook elektrosloepen van de Stille Boot, de sloepen worden opgeladen met eigen stroom. De Elektrosloep 600 is geschikt voor 8-10 personen en is zo gebouwd dat je onder bijna alle Friese bruggetjes door kunt varen (80 cm. doorvaarhoogte). Deze bootjes zijn heel eenvoudig in gebruik, iedereen kan er mee varen! Met een volle accu kun je rustig de hele dag rond tuffen zonder herrie aan uw hoofd. Lees hier meer over de eigenschappen van de sloep.

Pollepleats verhuurt van 1 april tot 1 november de sloepen ook los voor € 125,00 per sloep per dag (alleen last-minute). In de winter kan er niet gevaren worden vanwege het feit dat wij ons bevinden een rustgebied voor overwinterende ganzen.


 

E-bikes

Daarnaast bieden wij je de mogelijkheid elektrische fietsen (e-bikes) te huren op onze locatie voor € 20,00 per fiets per dag (€ 10,00 voor een halve dag). Tevoren reserveren s.v.p. Met een elektrische fiets ga je als een speer! Tegenwind? Wie slim is, huurt een e-bike. Deze fietsverhuur is onderdeel van het project E-bike Fryslân. Je kunt op- en afstappen op verschillende locaties in Friesland. Ook voor grote groepen kunnen we op aanvraag elektrische fietsen regelen.


 

Sterren kijken

Qua verlichting; in alle ruimtes is zoveel mogelijk LED verlichting toegepast, en waar dat niet mogelijk was, zijn spaarlampen geplaatst. De Pollepleats verspreidt bovendien weinig omgevingslicht, wij willen geen lichtvervuiling veroorzaken! Gasten vinden het hier vaak wel erg donker… maar sterren kijken door het dak van de serre is een fijne bijkomstigheid.


 

Midden in de natuur

De architectuur past in het landschap, sinds de verbouwing is er qua uiterlijk niets wezenlijks veranderd aan de Pollepleats. Dat de Pollepleats een mooie rustige plek is gebleven, wordt wel bevestigd door de vele dieren die hun thuis hebben gevonden rondom de boerderij, zoals de reeën, de vos, de ganzen, de hazen, het buizerd paar, de zwanen en de steenmarter.

Je verblijft in een Natura 2000 gebied, dat door de overheid is aangewezen als speciale beschermingszone voor vogels die er winterrust houden. Begin oktober zie je de eerste ganzen al aankomen. Vrijwel alle kleine rietganzen die zomers op Spitsbergen (Noorwegen) broeden, overwinteren op slechts enkele vierkante kilometers in Zuidwest Friesland. Om deze reden mag er van 1 november tot 1 april niet gevaren worden op de meren naast de Pollepleats.


 

Je leest het; de Pollepleats is een toplocatie voor bedrijven die graag Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).