Reidmarroute

Varen door het Friese landschap

In 2019 is er een unieke electric-only geopend in Zuidwest Friesland. De Reidmarroute verbindt de Oudegaaster Brekken, via de Blauwhuister Poelen met de Bolswardervaart. De Reidmarroute komt vlak langs de Pollepleats! 

Fluisteren in de natuur

De Reidmarroute is niet voor niets een electric-only route. Je mag hier alleen varen met een stille boot, omdat er in natuurgebied de Blauhúster Puollen veel vogels leven.

Dit gebied maakt deel uit van het Natura2000-gebied ‘De Friese Meren’. Het is op Europese schaal van betekenis zijn voor bijzondere natuur, er overwinteren bijvoorbeeld grote aantallen van de kleine rietgans. Daarom mag er in de wintermaanden ook niet gevaren worden. 

Geniet van de rust en relax in een elektrische sloep. Of zet je spierkracht in op een SUP-board of kano voor een sportievere tocht.

Doorsteek

De Reidmarroute is niet echt een route, maar meer een doorsteek om vanaf de Friese meren gemakkelijk naar Bolsward of IJlst te varen.

Je vaart over de rustige Blauhúster Puollen (bestaande uit de drie meertjes: It Vliet, de Sipkemar en de Reidmar), via het minidorpje Westhem naar de Bolswardervaart, waar je kunt kiezen: linksaf naar Bolsward en Workum of rechtsaf naar IJlst en Sneek.   

Het landschap rond de Reidmarroute biedt eindeloze vergezichten. Aan de horizon zie je vele boerderijen en kerktorentjes. Je vaart direct langs het schitterende oude kerkje van Westhem. 

Routekaart

Bekijk hieronder de routekaart van de schitterende Reidmarroute. De kaart is eigendom van de Provinsje Fryslân.

Reidmarroute kaart