Vaarroute 75 jaar vrijheid!

Breng oorlogsverhalen tot leven

Kom deze zomer naar Zuidwest Friesland om 75 jaar vrijheid te vieren. Huur een bootje bij de Pollepleats, maak een mooie vaarroute over de Oudegaaster Brekken en luister onderweg naar verhalen die zich 75 jaar geleden afspeelden. Hoe de mensen destijds streden voor onze vrijheid. 

Vaarroute

De vaarroute met oorlogsverhalen is ongeveer 10 kilometer lang. 

In Westhem huur je een bootje. Je vaart naar het volgende dorp Oudega (ongeveer 30 minuten) en daar start de route die ongeveer 2 uren duurt.

Halverwege de route kun je bijvoorbeeld een pauzestop maken op een onbewoond eilandje in de Oudegaaster Brekken, bij het kerkje van Sandfirden (daar staat een picknickbank), of in het dorpje Oudega waar restaurantjes zijn waar je een ijsje of snack kunt afhalen. 

Hierna vaar je terug naar Westhem. Al met al ben je zo een halve dag ‘onder de pannen’.  

Download de MeAR Fryslân app

Als je de vaarroute rondom Oudega gaat varen, kun je eerst thuis de MeAR Fryslân app downloaden in de Appstore of bij Google Playstore. Ga daarna op zoek naar de ‘Far dy Frij ‘ route in Oudega (Aldegea).

Met behulp van de app kun je op acht aangegeven punten onderweg de verhalen beluisteren en bekijken op je smartphone. Augmented reality fragmenten maken de route extra bijzonder. 

Routeboek Jou it Troch

Een routeboek is te koop bij de Pollepleats voor € 5,- per stuk. Hierin lees je nog meer oorlogsverhalen van toen en nu. Onderweg kun je opdrachten doen om letters te verzamelen. Deze letters vormen samen een woord. Op vertoon van het routeboek en het noemen van het juiste woord, kun je naderhand in de Doarpswinkel van Oudega een leuke attentie afhalen.