Duurzaamheid

Toplocatie voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Bij de bouw van de nieuwe Pollepleats door Veenstra Bouw in 2010 is er getracht met zoveel mogelijk duurzaamheidsaspecten rekening te houden. Zo is er als isolatiemateriaal is er geen glaswol gebruikt, maar hoogwaardig damp open isolatiemateriaal op basis van cellulose (homatherm).

Pollepleats is als duurzame locatie aangesloten bij het initiatief ‘Fossylfrij Fryslân‘: samen met vele andere organisaties werken wij aan een milieuvriendelijker Friesland!


Zonnepanelen & accu’s

De zuidkant van de bouwgebouwen van de Pollepleats (het boothuis, de suite en de keuken) ligt vol met zo’n 200 zonnepanelen. Dit valt bijna niet op, omdat er bij het ontwerp rekening mee is gehouden dat deze panelen volledig geïntegreerd zijn in het complex. Ongeveer driekwart van de energiebehoefte van de Pollepleats kan met de zonnepanelen worden gedekt.

Sinds zomer 2017 beschikt de Pollepleats over maar liefst 80 energieopslagaccu’s waarin we onze eigen zonne-energie kunnen opslaan. Zo kunnen we de stroom die op een zonnige dag opgewekt wordt, ’s avonds en op donkere dagen gebruiken! Dit maakt dat de Pollepleats nog minder energie van buiten nodig heeft. Het systeem is geleverd door MG Energysystems.


Regenwater & houtpellets

Toiletten doorspoelen doen we op de Pollepleats met regenwater, wat verzameld is in een groot ondergronds reservoir. Verwarming van het gehele complex gaat door middel van het stoken van houtpellets, dit is CO2 neutraal. Er wordt momenteel gekeken naar de haalbaarheid van een palletfabriek in Friesland, daar zouden wij voorstander van zijn!


Fluisterboten & e-bikes

In het boothuis liggen naast zeilbootjes, kano’s en roeiboten, ook elektrosloepen van de Stille Boot, de sloepen worden opgeladen met eigen stroom. De Elektrosloep 600 is geschikt voor 8-10 personen en is zo gebouwd dat je onder bijna alle Friese bruggetjes door kunt varen (80 cm. doorvaarhoogte). Deze bootjes zijn heel eenvoudig in gebruik, iedereen kan er mee varen! Met een volle accu kun je rustig de hele dag rond tuffen zonder herrie aan uw hoofd. Lees hier meer over de eigenschappen van de sloep.

Pollepleats verhuurt van 1 april tot 1 november de sloepen ook los voor € 125,00 per sloep per dag (alleen last-minute). In de winter kan er niet gevaren worden vanwege het feit dat wij ons bevinden een rustgebied voor overwinterende ganzen.

Daarnaast bieden wij je de mogelijkheid elektrische fietsen (e-bikes) te huren op onze locatie voor € 20,00 per fiets per dag (€ 10,00 voor een halve dag). Tevoren reserveren s.v.p. Deze fietsverhuur is onderdeel van het project E-bike Fryslân. Je kunt op- en afstappen op verschillende locaties in Friesland. Ook voor grote groepen kunnen we op aanvraag elektrische fietsen regelen.


Sterren kijken 

Qua verlichting; in alle ruimtes is zoveel mogelijk LED verlichting toegepast, en waar dat niet mogelijk was, zijn spaarlampen geplaatst. De Pollepleats verspreidt bovendien weinig omgevingslicht, wij willen geen lichtvervuiling veroorzaken! Gasten vinden het hier soms wel erg donker… maar sterren kijken door het dak van de serre is een fijne bijkomstigheid.


Lekker ite

Ook proberen we bij het samenstellen van ons assortiment eten en drinken rekening te houden met onze omgeving. Bij ons ontbijt en lunch serveren we bijvoorbeeld appelsap van de Fryske Frucht en we schenken Fairtrade koffie, thee en EARTH water.

We hebben inmiddels zelf ook 5 appelbomen, een bessenstruik en verbouwen kruiden. Daarnaast gebruiken we zoveel mogelijk verse, biologische producten die uit de buurt komen. Denk aan broodjes, suikerbrood en oranjekoek van bakkerij Ypma of bakkerij Popma en groente van de lokale groenteboer. 


Schoonmaken

Poetsen doen wij met cradle-to-cradle producten van Green Care. Deze productlijn is gemaakt op basis van afbreekbare en hernieuwbare plantaardige bronnen. Wij werken met spuitflacons zodat altijd de juiste verhouding schoonmaakmiddel wordt toegepast. Ook worden onze medewerkers hierdoor minder belast; met zware emmers sop zeulen, doeken uitwringen en chemische dampen opsnuiven is gelukkig verleden tijd…   


Midden in de natuur

De architectuur past in het landschap, sinds de verbouwing is er qua uiterlijk niets wezenlijks veranderd aan de Pollepleats. Dat de Pollepleats een mooie plek is gebleven, wordt wel bevestigd door de vele dieren die hun thuis hebben gevonden rondom de boerderij, zoals de reeën, de vos, de ganzen, de hazen, het buizerd paar, de zwanen en de steenmarter.

Je verblijft in een Natura 2000 gebied, dat door de overheid is aangewezen als speciale beschermingszone voor vogels die er winterrust houden. Begin oktober zie je de eerste ganzen al aankomen. Vrijwel alle kleine rietganzen die zomers op Spitsbergen (Noorwegen) broeden, overwinteren op slechts enkele vierkante kilometers in Zuidwest Friesland. Om deze reden mag er van 1 november tot 1 april niet gevaren worden op de meren naast de Pollepleats.

Lees hier meer over het natuurgebied de Blauhúster Puollen van It Fryske Gea. 


Je leest het; de Pollepleats is een toplocatie voor bedrijven die graag Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).