Vroeger en nu op de Pollepleats

Ontstaan

De Pollepleats is gelegen tussen de eeuwenoude Hemdijken en het water van de Blauhúster Puollen, op de scheiding van klei en veengebied.

Na honderden jaren als boerenbedrijf te hebben gefunctioneerd is de Pollepleats nu een modern en duurzaam gebouw voor gasten.     

Boerenbedrijf in de polder

Ingepolderd veenland was ideaal als landbouwgrond. Het gras wil in de polder goed groeien, de grond is met name geschikt voor de veeteelt.

De Pollepleats is hier daarom ooit gebouwd als boerenbedrijf.

Vroeger stonden er zelfs twee boerderijen op de plek waar de huidige Pollepleats staat.

Schilder en dichter Gerben Rijpma werd hier nog geboren.

Zorgboerderij ’s Heeren Loo

'De Polle’ werd tot een groepsverblijf omgebouwd door de landelijke zorggroep ’s Heeren Loo, zodat jonge mensen met een licht verstandelijke beperking hier van een begeleide vakantie konden genieten.

De staf van de Polle kookte voor de kinderen en zorgde voor het onderhoud van de pleats.

Er waren ook dieren op het erf die verzorgd werden door de cliënten en begeleiders. Na een aantal decennia als zorgboerderij is de Polle door de zorggroep verkocht.

De grote verbouwing

De nieuwe eigenaar heeft de boerderij daarna helemaal verbouwd tot wat het nu is. In juni 2011 werd de huidige Pollepleats geopend: een moderne en duurzame toplocatie voor feesten, vergaderingen en meerdaagse verblijven.

Van de oude accommodatie zijn alleen de binten en zoldervloer behouden. Verder is de hele binnen- en buitenzijde vernieuwd en is er een aanbouw (serre) gerealiseerd waarin de eetzaal en de keuken zijn gesitueerd. Vanuit de serre heb je prachtig vrij zicht op het zuiden. Het pand is duurzaam gebouwd, het ontwerp is van architect Piet Gorter van Ma2 uit Mantgum.

Duurzame locatie

Bij de bouw van de nieuwe Pollepleats door Bouwgroep Noord in 2010 is er getracht met zoveel mogelijk duurzaamheidsaspecten rekening te houden. Zo is er als isolatiemateriaal is er geen glaswol gebruikt, maar hoogwaardig damp open isolatiemateriaal op basis van cellulose. 

Bovendien zijn er meer dan 200 zonnepanelen volledig geïntegreerd op het dak aangebracht. Er zijn 80 accu's aanwezig waarmee zonne-energie wordt opgeslagen. Allerlei apparaten, de LED verlichting en de fluisterboten maken gebruik van de energie van de zon.

Regenwater wordt opgevangen om de toiletten mee door te spoelen. En schoonmaken gebeurt met afbreekbare schoonmaakproducten van Green Care.

De verwarming wordt gestookt op houtpellets, die zijn CO2 neutraal. 

Klik hier en neem een tour!

Beschikbaarheid en contact

Neem contact met ons op!

Ben je enthousiast geworden?

Neem contact met ons op!