Historie

Bijzondere boerderij vernieuwing

De Pollepleats is gelegen tussen de eeuwenoude Hemdijk ‘de Kat’ en het meer ‘de Reidmar’, op de scheiding van klei en veengebied. Er moet een veenriviertje hebben gelopen van deze plek naar IJlst. Later ontstonden hier de Blauhster Puollen als gevolg van klimaatveranderingen en menselijk handelen. 

Het ingepolderde veenland kon goed gebruikt worden als landbouwgrond. De Pollepleats is hier daarom ooit gebouwd als boerenbedrijf. Vroeger stonden er zelfs twee boerderijen op de plek waar de huidige Pollepleats staat. Schilder en dichter Gerben Rijpma werd hier geboren.

Hierna werd ‘de Polle’ omgebouwd tot een groepsverblijf van Zorggroep ’s Heeren Loo, waar jonge mensen met een licht verstandelijke beperking van een begeleide vakantie konden genieten. Er waren ook dieren op het erf die verzorgd werden door de cliĆ«nten en begeleiders.  

Na een aantal decennia als ‘zorgboerderij’ is de Polle door de zorggroep verkocht. De nieuwe eigenaar heeft de boerderij daarna helemaal verbouwd tot wat het nu is. In juni 2011 werd de huidige Pollepleats geopend: een moderne en duurzame toplocatie voor feesten, vergaderingen en meerdaagse verblijven.

Van de oude accommodatie zijn alleen de binten en zoldervloer behouden. Verder is de hele binnen- en buitenzijde vernieuwd en is er een aanbouw (serre) gerealiseerd waarin de eetzaal en de keuken zijn gesitueerd. Vanuit de serre heb je prachtig vrij zicht op het zuiden.

Het pand is duurzaam gebouwd, het ontwerp is van architect Piet Gorter van Ma2 uit Mantgum.